fbpx

ניכור הורי

בלהט הסיכסוך, הרבה פעמים אחד ההורים, או מי בני משפחתו, מפנה את הילדים של הזוג כנגד ההורה השני, ויוצרים כך מצב של ניקור הורי. יש אף פעמים בהם הדבר מגיע למקום רע וחשוך של תלונות שווא.  הדבר עשוי לנבוע מחוסר שביעות רצון של ההורה מעצם שמורת שותפת חלוקת מים, או הסדרי שהות.

תלונת שווא

ניכור הורי

מה הוא ניכור הורי? האם תמיד ההורה השני אשם? מה ניתן לעשות על מנת לטפל ו/או לנוע מצב של ניקור הורי?

כל אלו ועוד שאלות רבות צצות בזמן האחרון מצד הורים רבים המבקשים להתגרש אך חוששים לאבד את ילדיהם בשל כך.

ניכור הורי (באנגלית: Parental Alienation) היא תופעה בה ילד מתנכר לאחד מהוריו. אין לה כלל צידוק, כאשר היא מתרחשת על רקע של פרידה או יחסים מתוחים בין בני זוג ו/או כאשר אין לה כל עילה או היא נמשכת בלי גבול. לרוב ההורה המנוכר הוא האב.

נלקח מתוך ויקיפדיה.

פעמים רבות, במיוחד בשנים האחרונות, הורה שלא מרוצה מפק הדין או הסכם עליו חתם לפני שידע את כלל הפרטים, או שהבין את משמעותו הכלכלית, מחליט להשתמש בנשק יום הדין – מפנה את הילד כנגד בן או בת זוגו לשעבר.

אציין כי בחלק מהמקרים ניכור הורי מגיע מהילד ולא מהורה, אך הדבר לרוב מתחיל בהורה השני או בבני משפחת אותו הורה.

איך תזהו ניכור הורי?

התיחסות של הילד כלפי ההורה המנווכר תהיה:

  1. מקטין את ההורה המנוכר (המטרה) – בתפיסות, התנהגות, פגיעה, תוקפנות.
  2. יציב סיבות לא ברורות לניתוק הקשר (חלשות, אבסורדיות, שיקריות).
  3. תפיסות אבסולוטיות – ההורה המועדף ייתפס ויתואר כטוב בלבד וההורה המנוכר כרע בלבד.
  4. לילד אין רגשות חרטה על הפגיעה בהורה המנוכר, אין יכולת הזדהות או אכפתיות כלפיו.
  5. הילד מקבל תמיכה ללא עוררין מההורה המנכר (במקרה ויש כזה).
  6. הילד משתמש במילים ושפה שאינם אופייניים לו.
  7. הילד אומר שהכל בהחלטתו ועל דעתו (חשיבה עצמאית), גם אם אין הדבר נכון.

אציין כי לא פעם הניכור מופנה כלפי משפחתו המורחבת של ההורה המנוכר, ולא רק כלפיו בלבד.

יש מספר רב של "טכניקות" בהם ישתמשו ההורה המנכר על מנת לגרום לילד לפגוע בהורה המנוכר, הרוב מסתכמים במחיקה של הורה המטרה מחייו של הילד ע"י הגבלת זמני שהות, הכפשת שמו הטוב של הורה המטרה, חתירה תחת סמכותו של הורה המטרה, תיאורו של הורה המטרה כמסוכן, לא זמין ולא אוהב.

ניכור הורי

תלונת שווא

לעיתים, על מנת לחזק את ראיית הילד את הורה המנוכר כאחד שהוא לא אוהב ומסוכן ידרדר המצב להגשת תלונות ששוא ע"י ההורה המנכר, הן למשטרת ישראל והן לשירותי רווחה, והכל על מנת למנוע מגע בין הילד לבין הורה המטרה, להכפיש את שמו ולפגוע בו ככל הניתן.

יש לזכור כי במקרה של הורה מנכר יש שלושה טיפוסים:

  1. התמים: אדיש כלפי חוץ ופסיבי בהקשר של יחסי הילדים עם ההורה האחר, בפועל תורם לעיתים האשמות וצידוקים או יוצר אווירה של תמיכה בניתוק הקשר, אף אם לא תמיד בצורה מודעת ורצונית.
  2. האקטיבי: מתחזק את הכעס והפחד שלו באמצעות פעולות לניכור. הורה כזה מבין היטבב מה ולמה הוא עושה, לרוב בטוח שזו הדרך היחידה להגן על הילד מפני ההורה ה"רע", שלא ישפיע על הילד לרעה.
  3. האובססיבי: רוצה לפגוע בהורה השני ולהרוס את יחסי הילדים איתו.

הסוג האחרון, לרוב מגיש תלונות שווא, ועושה הכל בכוונת זדון, ומתוך ייצר הנקמנות, גם אם הדבר פוגע בילדיו. על כן, חשוב להיעזר בעורך דין לענייני משפחה על מנת להתמודד עם תלונות השווא הללו.

משמורת משותפת חלוקת ימים

ההורה הממנכר יבקש לרוב חזקה מלאה, ללא מפגשים בין הילדים לבין הורה המטרה.

גם אם באופן עקרוני תהיה הסכמה מצד ההורה המנכר למשמורת משותפת, על הנייר, לרוב תהיה התנגדות לדבר בפועל. ניתן להתגבר על כך באמצעות עריכת הסכם ממון מבעוד מועד.

בין אם מדובר בהורה שיטען כי הילד ביקש שלא ללכת לבית ההורה השני, לבין אם מדובר בהורה שבאופן קבוע יאחר להחזיר את הקטינים לבית ההורה האחר, יעלה הצעות מפתות של חופשה בחו"ל בחגים בהם הקטינים היו אמורים לשהות בבית הורה המטרה, או כל תחבולה אחרת.

ההורה המנכר ימצא דרך להתנגד למשמורת משותפת, ויסרבל את חלוקת הימים והחגים.

הסדרי שהות

הסדרי שהות

במקרה בו יש פגיעה בהסדרי שהות בשל המצב מצער של ניכור הורי, ניתן ואף מומלץ לפנות לעו"ד המתמחה בענייני משפחה על מנת לבדוק מה ואיך ניתן לעשות בנידון. פתרון נוסף, כפי שהזכרנו, עשוי לדרוש חשיבה מוקדמת ובעצם לערוך הסכם ממון, אשר יבטל את הצורך במלחמות הקטנות הללו.

בעבר כבר קבעו בתי משפט כי חובת ההורה הנוכר במזונות יכולה להתבטל או לקטון משמעותית. יש מקרים בהם הקטינים הוצאו מבית הורה המנכר, והועברו לחזקתו הבלעדית של הורה המטרה, וכו'…

אם יש לכם חשש לניכור הורי המבוצע נגדכם, אל תפספסו את הסיכוי שלכם למערכת יחסים בריאה עם ילדיכם, פנו לעורך דין משפחה עוד היום!

משמורת משותפת חלוקת ימים

אתם מוזמנים לעקוב אחר עמוד הפייסבוק שלנו

ניכור הורי
ניכור הורי
עורך דין לענייני משפחה אפרים קוליו

עו"ד אפרים קוליו

המשרד מנוהל על ידי עורך דין – אפרים קוליו אשר סיים את לימודי המשפטים בהצטיינות והינו בעל תואר שני במשפטים (LL.M), מאוניברסיטת בר אילן. המשרד מתמחה בתחומי המשפט האזרחי – בתחום דיני משפחה וירושה. מסחרי, תביעות כספיות, הסדרי חובות, הוצאה לפועל וחדלות פירעון .למשרד ניסיון רב במתן פתרונות יצירתיים בתחומים בהם הוא עוסק תוך תשומת לב לפרטים הקטנים.המשרד חרט על דגלו מתן שירות וטיפול אישי לכל לקוח, פרטי או עסקי, ללא פשרות ותוך עמידה עיקשת עד לתוצאה המיוחלת.

5/5
יצירת קשר

מאמרים

יצירת קשר
WhatsApp chat
דילוג לתוכן